Ekskursija į kogeneracinę jėgainę Vilniuje

Lapkričio 10d. Juodšilių Šilo gimnazijos IA klasės mokiniai kartu su mokytojomis R.Stipiniene ir Ž.Šemeliene lankėsi Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje. Ši viena moderniausių jėgainių Europoje pradeda savo antrąjį šildymo sezoną ir jau sutaupė sostinės gyventojams 1,3 mln eurų. Tai unikalus tvarios ekonomikos pavyzdys, kurio veikimo principas yra atliekų panaudojimas elektros ir šilumos gavybai.

Šiuo metu per dieną Vilniaus kogeneracinėje jėgainėje sudeginama apie 500 tonų atliekų. Jos atvežamos vilkikais – šie pirma privalo pravažiuoti per radiacijos lygį tikrinančius vartus. Paskui šiukšlės išverčiamos į bunkerio iškrovimo zoną, iš kurio automatinės žnyplės kelia jas į bunkerio sandėliavimo zoną. Joje atliekos sumaišomos, o tada žnyplėmis patenka į katilą. Procesą pro platų langą gali stebėti jėgainės darbus valdanti kelių žmonių komanda. Šis procesas automatizuotas, tačiau, jei automatiniai procesai užstrigtų – žnyplių valdymą galėtų perimti vienas iš darbuotojų.

Jėgainė praktiškai neteršia aplinkos, nes joje sumontuota efektyvi dūmų valymo sistema, kuri leidžia realiu laiku pamatyti kiekvieną taršos emisiją. Be to jėgainė praktiškai nenaudoja vandens iš išorės, nes gamybos cikluose naudojamas ir valomas tas pats vanduo, kuris buvo užpiltas pirmą kartą paleidžiant jėgainę.

Laikas ekskursijos metu prabėgo nepastebimai. Visi grįžome pilni įspūdžių ir noro tvariai gyventi bei saugoti savo aplinką.