Ciao, arba sveika, Italija!

Italijoje, San Pellegrino Terme miestelyje (taip, taip, tame pačiame, kuriame gaminamas tokiu pat pavadinimu lietuvių pamėgtas mineralinis vanduo J) 2021 m. lapkričio 22-26 dienomis šeši Juodšilių „Šilo“ gimnazijos mokiniai dalyvavo trumpalaikiuose mokinių mainuose, įgyvendinant Erasmus + projektą „Healthy body, healthy life, healthy enviroment“ (projekto Nr. 2020-1-LT01-KA229-078107_1).  Projekto veiklose taip pat dalyvavo mokyklų komandos iš Graikijos, Lenkijos bei nuotoliniu būdu prisijungė mokiniai iš Bulgarijos.

Mobilumo metu dalyviai susipažino su Italijos švietimo sistema, vyko susitikimas su mokinių taryba, kurio metu dalyviai buvo supažindinti su mokyklos (Istituto superiore San Pellegrino) gyvenimu. Po pietų vyko pažintinė ekskursija po San Pellegrino Terme miestelį. Antrą mobilumo dieną vyko konferencija „Šiuolaikinės dietos“, kuri prasidėjo nuo įvadinės  mitybos ekspertės paskaitos apie sveikos mitybos principus bei vyko mokinių pristatymai apie įvairias „modernias dietas“ (veganiška, vegetariška mityba ir kt.). Konferencijos metu buvo pristatytos ir aptartos šiuolaikinės mitybos problemos. Ieškojome bendrų problemų ir sprendimų būdų. Vyko diskusijos grupėse, mokiniai kūrė plakatus, įspėjančius apie sveikatai nepalankios mitybos pasekmes. Taip pat turėjome galimybę dalyvauti ir stebėti mokykloje vykusias pamokas. Viena iš mobilumo dienų buvo skirta praktinėms mokinių veikloms Branzi sūrio gamykloje: projekto dalyviai stebėjo, kaip gaminamas sūris, kaip jis brandinamas. Didelis dėmesys buvo skiriamas tvarumui: mokiniai sužinojo apie ekologiją, apie tvarų sūrio gamybos procesą.

Bene didžiausią įspūdį palikusi veikla – susitikimas su miestelio meru, kurio metu, žaisdami vaidmenų žaidimą, mokiniai patys rinko merą, merijos narius, diskutuodami patys sprendė realias miestelio problemas ir ieškojo sprendimų būdų. Negalime nepasigirti, jog didele balsų persvara meru buvo išrinktas ir pirmu smuiku grojo…žinoma,  mūsų gimnazijos mokinys J

Dalyvavimas veiklose padėjo mokiniams formuoti sveikos gyvensenos įpročius, pagilino žinias apie sveikatos palaikymo ir stiprinimo būdus, mokiniai išmoko susieti sveikos gyvensenos reikalavimus su gyvenimo praktika, savo specifiniais poreikiais, individualia patirtimi.

P.S. ir nieko nėra nuostabiau, kai tavo akyse įvyksta vaiko virsmas…iš uždaro į daug atviresnį, iš nedrąsaus į daug labiau pasitikintį, iš to, kuris mano, jog daug ko nemoka ir negali, į tą, kuris sugeba…Juk geriausios pamokos yra gyvenimo…